Телефон: 0700 444 99

Добре дошли в Българският информационен портал БИЗНЕС ИНФО. Тук ще откриете актуална информация за широк кръг от български фирми, организации и предлаганите от тях стоки, продукти и услуги. Регистрирайте своя бизнес безплатно! >>>>>>>>>>>

Добави фирма

ПГТ Проф. Д-р Асен Златаров - Професионална Гимназия по Туризъм, гр. Кърджали

От 2009 година ПГТ Проф. Д-р Асен Златаров - гр. Кърджали е член на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

1
2


Тази страница е била посетена 2593 пъти
 

Сфери на работа: Професионални училища, Средно професионално образование

История

сн 1

През 1962/63 учебна година в рамките на тогавашното ПТУ по облекло и обществено хранене - Кърджали започва обучение по професиите "помощник-готвач" и "сервитьор".
През 1976/77 учебна година се отделя като самостоятелно училище - СПТУ по търговия и обществено хранене. Помещава се в сградата на гимназия "Христо Ботев" на ул. "Републиканска" заедно с Икономически техникум и Вечерна гимназия. Предварително в сградата е обзаведена учебна кухня и сервитьорска зала за практическо обучение на учениците. Същата учебна година 16 учители обучават ученици в осем паралелки по четири специалности: "продавач-консултант", "готвач", "сервитьор" и "мебелно производство".
На 18.11.1976 училището получава юридическа регистрация в Районен съд - Кърджали и името Проф. д-р Асен Златаров, което то носи и до днес. Първият бал на завършилите новото училище абитуриенти е с 24 випускници.
Училището успешно защитава достойно място сред останалите професионални училища в региона.
През първата година на създаването му, в училището започват да се обучават ученици от две заводски паралелки с двугодишен срок на обучение към ПУЦ на СД"Търговия" - Кърджали.
Училището се разраства и на 15.09.1981 година учениците отварят тетрадки в сегашната сграда. Създават се условия за обучение и по специалност "Оператор и производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия". Така през учебната 1983/84 се приемат първите ученици по тази специалност. През учебната 1990/91 се приемат за първи път ученици по специалност "Технология на производството в общественото хранене". Година по-късно се приемат първите паралелки след седми клас с интензивно изучаване на английски език, а след това и на немски език по същата специалност. През 1998/99 година СПТУ-паралелката "Техника и технология на хляба, хлебните и сладкарски изделия" става техникумска паралелка. ИО на МОН разрешава да се открие паралелка по специалността "Технология и мениджмънт на производството и обслужването в заведенията за хранене".
От 15.09.1999 година училището има статут на Техникум по обществено хранене, а от учебната 2002/03 година става Професионална гимназия по туризъм.
От 2009 година ПГТ Проф. Д-р Асен Златаров - гр. Кърджали е член на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.
По настоящем училището обучава 262 ученици в 13 паралелки.

Адрес: гр. Кърджали, кв. Веселчане

Телефон: 036162469

Имейл: pgt-kj@abv.bg

Сайт: http://pgt-kj.com/index.html


Професионална гимназия по туризъм Проф. д-р Асен Златаров - гр. Кърджали

  Гимназията  
     
  Свържете се с нас:
     
  Адрес Адрес:
    гр. Кърджали
кв. "Веселчане"
  Телефони Телефони:  
    тел./факс:   + 359 (0)361 6 23 10
    тел.:   + 359 (0)361 6 24 69
        + 359 (0)361 6 17 84
  e-mail e-mail:
    pgt-kj@abv.bg
  web web:
    http://www.pgt-kj.com

 • 22.ІХ.2015 г. - 107 години от обявяването на Независимостта на България

Професионална гимназия по туризъм „Проф. д–р Асен Златаров” участва в конкурс посветен на Независимостта на България, организиран от Военен клуб и РИО гр. Кърджали. В него се включиха още ученици от ІХ до ХІІ клас на ГПЧЕ „Хр. Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков”, СОУ „П. Р. Славейков”.

<снимки от събитието>


 

 • Четиридесети юбилеен звънец в Професионална гимназия по туризъм

Първият училищен звънец в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ постави началото на четиридесетата юбилейна година в историята на училището. Гости на тържеството бяха директора на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ и много родители. Директорът на гимназията инж. М. Стратиева пожела попътен вятър и много успехи през новата учебна година на всички ученици.

<снимки от събитието>


  Златаровци се завърнаха от поредната визита в Италия!


От 09 до 23 юли 2015 г., Професионална гимназия по туризъм «Проф. д-р Асен Златаров» реализира проект по програма „ЕРАЗЪМ+” на тема „Европейският опит в областта на ресторантьорството и кетъринга” финансиран от Европейския съюз. Двадесет и пет ученици от направления: "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", "Хранителни технологии" и "Организация на туризма и свободното време" проведоха производствената си практика в перлата на Адриатика – гр. Римини, Италия. Практическото обучение се реализира в хотелите „Bengasi”, „Jolie”, „Rosa Bianca”, „La Perla”, „Genty”, „Ferretti Beach” и заведенията за хранене и развлечения – „La Taverna degli Arstisti”, „The barge” и „Panificio bianchi”.

<снимки от събитието>


  Златаровци отново на практика в Европа!


25 ученици от Професионална гимназия по туризъм «Проф. д-р Асен Златаров» - гр. Кърджали, придружавани от своите преподаватели инж. Анета Дякова, инж. Кремена Славова и Милена Моллова, заминават на практика в перлата на Адриатика - гр. Римини, Италия, по проект „Европейският опит в областта на ресторантьорството и кетъринга” по програма „ЕРАЗЪМ+”. От 09.07 до 23.07.2015 г. учениците ще имат възможността да практикуват в реномирани хотели и заведения за хранене и развлечения по съгласувана с партньора «Sistema Turismo s.r.l.» работна програма. Ползвателите ще усвоят знания и умения при организирането и обслужването на кетърингови мероприятия и приготвянето на специфични ястия от средиземноморската кухня от най-добрите италиански специалисти. Проектът се реализира със средства на ЕС.


 • Екскурзия награда за златаровци

Група от изявени ученици взеха участие на 27.06.2015 г. в организирано туристическо пътуване до гр. Пловдив. Екскурзията е подарък от управителя на „Меаца” ЕООД инж. Фахри Идриз по повод проведеното в гимназията през месец май състезание за „Най-добър млад екскурзовод”. Златаровци се разходиха из калдъръмените улички на старинен Пловдив и се потопиха в атмосферата на миналото. Някои от тях се изявиха като екскурзоводи и запознаха съучениците си с историята на града под тепетата.

<снимки от събитието>


 

 • Златаровци отпразнуваха "Празника на слънцето, билките и водата – Еньовден"

На 24.06.2015 г. (10:00 ч.) Военният клуб, ученици от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Кърджали и Регионалният исторически музей отбелязаха празника Еньовден. Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и ще се предават от поколение на поколение по прекрасните земи на майка България.

<снимки от събитието>


 • Златаровци най-силни в кетъринга

На 19.06.2015 г. в двора на СОУ «Отец Пайсии» се проведе официално връчване на дипломите на випуск 2015. По този повод беше организиран коктейл. Към професионалистите от нашата гимназия беше отправена покана да обслужат коктейла. Сръчни и изобретателни сервитьори спретнаха стилна и апетитно изглеждаща маса. Възпитаниците на нашата гимназия за поред път доказаха, че са достойни ученици да носят в себе си огромния заряд от професионализъм и хъс, съчетан с много положителни емоции!

<снимки от събитието>


 • Достойни златаровци организират и обслужват коктейл по случай дипломирането на славейковци

За втора поредна година СОУ ”П. Р. Славейков” изпрати тържествено своите абитуриенти от випуск 2015. По повод това събитие бе организиран коктейл, за обслужването на който бяха поканени ученици от ПГ по туризъм Проф. д-р Асен Златаров. Както винаги те с радост откликнаха на поканата. Отличници в областта на готварството с ентусиазъм и професионализъм подготвиха разнообразни асортименти за коктейла, а изобретателни сервитьори спретнаха стилна и апетитно изглеждаща маса. Всички гости на коктейла бяха обслужени с усмивка и професионализъм, а асортиментите не само изглеждаха впечатляващо, но бяха и със страхотен вкус. Така още веднъж потвърдихме девиза си, че „Без нас не може!”.

<снимки от събитието>


 • Завърши първият випуск задочно обучение по професия „Готвач”

От учебната 2011/2012 година в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Кърджали, се осъществява прием по професията „Готвач”, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и в задочна форма на обучение.

<снимки от събитието>


 Десет учители от ПГ по туризъм ще изучават австрийският опит в дуалната образователна система


Професионална гимназия по туризъм «Проф. д-р Асен Златаров» – град Кърджали, спечели финансиране за проект "Австрийският опит в дуалната образователна система в областта на туризма” по програма „Еразъм+”, който ще се реализира съвместно с партнираща организация «AMADEUS VEREIN FUR TRANSNATIONALE BILDUNG» – Виена, Австрия.

Мобилността ще се проведе през месец април 2016 г. в гр. Виена, Австрия по съгласувана с партньора работна програма, включваща професионални визити в сродни училища, хотели и ресторанти, партньори на училищата в дуалната образователна система. Целевата група се състои от 10 учители – педагогически специалисти с ръководни функции (помощник-директори по учебната и учебно-производствената дейност) и учители по професионална подготовка.

Целите на мобилността са запознаване с:
- организацията на учебния процес при дуалното обучение и използваните учебни планове и програми;
- новите методи на преподаване, онагледяване и оценка на знанията и уменията на обучаваните;
- добрите практики за сътрудничество между училището и бизнеса за постигане на по-високо качество на обучение;
- системата за избор на наставници;
- начините на оценяване и утвърждаване на уменията и компетенциите на учениците в реална работна среда.

<снимки от събитието>


 • Сръчни златаровци отново доказаха, че „Без нас не може”

По случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Военния клуб се състоя церемония по награждаване на изявени ученици, учители, журналисти и творци. Събитието се организира от областния управител Илия Илиев. За поред път гимназията ни бе поканена да организира и обслужи коктейла.

<снимки от събитието>


 • 14.V.2015 г. - Абитуриентски емоции в ПГ по туризъм

14 май бе последният учебен ден за 62–мата дванадесетокласници на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Тържеството на абитуриентите от випуск 2015 бе уважено от управителя на Туристическа асоциация „Перперикон” инж. Фахри Идриз, както и от членовете на Управителния съвет на сдружението. Инж. Кръстина Чорбаджийска – директор на гимназията, поздрави своите възпитаници, като им пожела успешно дипломиране и удовлетворяваща реализация в изучаваните от златаровци професии. Тази година призът „Първенец на випуска” бе присъден на Симона Атанасова от ХІІа клас.

<снимки от събитието>


 • 08.V.2015 г. - Бизнесът подаде ръка на златаровци

По инициатива на Туристическа асоциация „Перперикон” в ПГ по туризъм Проф. д-р Асен Златаров се проведе състезание за „Най-добър млад екскурзовод”. Основната цел на Асоциацията е насърчаване развитието на туризма в гр. Кърджали и в региона ни, а Гимназията подготвя ежегодно кадри, необходими за този бранш. Състезанието се проведе в специализирания кабинет по туризъм, а в него взеха участие ученици от ІХ, ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по специалност „Организация на туризма и свободното време” с интензивна подготовка по английски език. Задачата на младите екскурзоводи бе да презентират виртуална екскурзия из нашия регион.

<снимки от събитието>


 • 08.V.2015 г. - Ден на ученическо самоуправление

Днес, 08.05.2015 г. в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” се проведе ден на ученическото самоуправление. Златаровци приеха с ентусиазъм предизвикателството да влязат в ролята на директори и учители. Като строг, но справедлив директор се изяви Филарета Семерджиева от XIв клас, а нейни заместници бяха Таркан Хасан от XIв клас и Теодора Чилингирова от XIа клас. Воденето на училищната кореспонденция бе поверено на Назифе Мустафа от XIб клас. Главният дежурен Мустафа Халил от Xа клас въдворяваше ред със своя опитен екип – Али Хаджиисмаил Xа, Феридун Рамадан и Димитрина Маркова от IXа клас. Много добре се справиха и учениците – учители по отделните предмети. Най-вълнуващите моменти бяха заснети от нашия фотообектив.

<снимки от събитието>


 • В Дома за стари хора

По повод Гергьовден учениците от ПГ по туризъм ”Проф. д-р Асен Златаров” зарадваха обитателите на Дома за стари хора в гр. Кърджали, като приготвяха с тях сладки изкушения. Учениците от специалност ”Производство на сладкарски изделия” под ръководството на г-жа Нели Маджарова заедно с хората от дома майсториха мъфини, бисквитки и приятно изненадаха възрастните хора. Цветните украси на кексчетата, сладостта от работата, усмивките на децата внесоха пролетно усещане и празнично настроение в дома. На почит бяха именниците, които почерпиха децата. Това е поредна инициатива на златаровци, защото посещенията от този род се превърнаха вече в традиция.

<снимки от събитието>


 • 04.V.2015 г. - Златаровци представиха свой филм за Втората световна война

На 4 май във Военния клуб на гр. Кърджали се проведе тържество по повод 70 години от Втората световна война. На събитието присъстваха и гости от Руското посолство - подполковник Василий Хрушчин – старши помощник военен, военновъздушен и военноморски аташе, Олег Воскобойников – втори секретар, Иван Пивоварчук – трети секретар. Бяха връчени руски юбилейни медали на ветераните от Кърджалийска област.


 • Златаровци по-добри в професията след практика в Малта

Десет ученици от ПГ по туризъм Проф. д-р Асен Златаров, от специалност „Организация на туризма и свободното време”, проведоха своята практика от 6.04.2015 г. до 20.04.2015 г. в гр. Валета – Малта. Обучението бе по проект „Ново начало за моето бъдеще” по програма „Еразъм +” на ЕС за България.

<снимки от събитието>


Галерия