Телефон: 0700 444 99

Добре дошли в Българският информационен портал БИЗНЕС ИНФО. Тук ще откриете актуална информация за широк кръг от български фирми, организации и предлаганите от тях стоки, продукти и услуги. Регистрирайте своя бизнес безплатно! >>>>>>>>>>>

Добави фирма

98 НУ Св. Св. Кирил и Методий - Начално Училище Св. Св. Кирил и Методий, гр. София

98 НУ Св. св. Кирил и Методий е Начално училище, в което се обучават деца от предучилищна група до IV клас в гр. София.

1
2


Тази страница е била посетена 906 пъти
 

Сфери на работа: Регистър на училищата в България. Регистър на образованието в България. Училища в България

98 НУ Св. св. Кирил и Методий е единственото общинско начално училище в град София. Основано е през 1884г, на територията на манастира Св. Пророк Илия в сегашния квартал Илиянци. През 2016/2017 учебна година ще приключи разширението на съществуващата сграда, като ще бъдат изградени три нови класни стаи и просторна, мултифункционална зала за физкултура и спорт. В момента в училището са записани около 180 деца, разпределени в четири класа, всеки с по две паралелки, плюс подготвителна група. Всички деца се обучават при целодневен режим по вариант №2, което означава, че самоподготовката по даден предмет, следва часа за задължителна подготовка, като учебния ден е наситен с организиран отдих и занимания по интереси, като театър, приложно изкуство, хореография, екология и т. н. В училището се обучават деца от кварталите Илиянци, Обеля, Банишора, Люлин и Нови Искър.

98 Начално училище е различно. Атмосферата му е домашна, деца и учители влизат в него с "вътрешни обувки", задължително е всеки учител да познава всеки ученик, децата се обръщат към учителите си на малко име, но на "ВИЕ". прочуло се е с успехите си като едно добро образователно заведение и е предпочитано от ученици и родители в района.

98 НУ Св. св. Кирил и Методий разполага с модерна материална база - комфортни класни стаи предлагащи топлина и уют, добре поддържани и обзаведени. Педагогическия екип на училището се старае да сформира учениците си като хора с високи морални и национални ценности.

Освен подготовката на високо ниво ние предоставяме възможността на възпитаниците да се изявяват в занимателни и интересни дейности, като състезания, олимпиади, игри и др. Едно от постиженията на училището е в състезание по лека атлетика през 2012г., когато възпитаниците на 98 НУ Св. св. Кирил и Методий - гр. София печелят шампионската Купа в отборното класиране.

Основна мисия на педагозите от 98 НУ Св. св. Кирил и Методий - гр. София е да възпитат в децата отговорност, ценностна система, да стимулират творческите им прояви, използвайки индивидуален подход и съвременни методи на обучение.

98 НУ Св. св. Кирил и Методий предлага на своите възпитаници:

  • Дoбpe пoддъpжaнa мaтepиaлнa бaзa;

  • Kвaлифициpaни yчитeли, ĸoитo изпoлзвaт индивидyaлeн пoдxoд и cъвpeмeнни мeтoди нa oбyчeниe;

  • Цeлoднeвнo oбyчeниe;

  • Зaeднo cъc caмoпoдгoтoвĸaтa имa и зaнимaния пo интepecи - тeaтъp, пpилoжни изĸycтвa, xopeoгpaфия и дpyги;

  • Cпopтни дeйнocти;

  • Tpaнcпopт дo yчилищeтo, ocигypeн oт yчилищнoтo нacтoятeлcтвo.

Адрес: гр. София, ул. Махония № 2

Телефон: 028380541 ; 029383149

Имейл: nu98@abv.bg

Сайт:


98 НУ Св. св. Кирил и Методий е общинско начално училище, което се намира в квартал Илиянци в София и обучава деца на възраст от шест до десет години.

Учебното заведение се финансира от общината. Учебните часове са разпределени в една смяна - целодневно.

 

Св. Св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица.

Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Братята са родени в Солун, като деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв, подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Съществува и спорна хипотеза за славянския произход на родителите на двамата братя.

Методий е големият брат и е роден през 815 година; Константин (най-малкият син в семейство със седем сина) е роден през 827 година и чак към края на живота си в Рим приема името Кирил.

Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо логотет Теоктист, който е влиятелна личност в Империята, главен министър и регент на Михаил III и с другия регент Варда разработва програма за образуването на университета Магнаурска школа.

Константин още при първоначалното си образование в Солун показва склонност към философията и поезията. Талантът му и духовните му интереси са забелязани и оценени и през 843 г. Константин започва да учи в Магнаурската школа, където получават образованието си децата на императора и на висшата византийската аристокрация. За времето си школата е най-висшето учебно заведение във Византия. По време на следването си младежът е забелязан и от цариградските управляващи и Патриаршията. Те не остават доволни от самоволното му замонашване след завършване на университета в един от манастирите около Босфора или Мраморно море и бързо го привличат на свое разположение в Цариград. Константин владее на високо ниво старославянски, гръцки, латински, еврейски (който усъвършенства при започването на хазарската мисия по време на престоя си в Херсон и дори пише граматика за него), ползва сирийски и арабски, вероятно придобива познания и по хазарски, алански и персийски, немски и други езици.

Ето и част от дейността и мисиите на Константин-Кирил: преподавател в Магнаурската школа и патриаршески библиотекар; църковно-политическа дейност - диспут с Йоан VII Граматик; Багдадска дипломатическа мисия при сарацините; Брегалнишка мисия; Мисия при хазарите; Мисия при аланите; Великоморавска мисия; Мисия в Панония; Борба с триезичната догма - Венециански диспут; Мисия в Рим.

Съгласно една от теориите, Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, създава глаголицата още през 855 г., в манастира „Свети Полихрон" в Мала Азия. Кирилицата пък се смята за дело на ученика на братята - Климент Охридски. Господстващо сред учените обаче е разбирането, че още през 855 г. в манастира „Полихрон" Константин-Кирил и Методий започват подготовката по създаването на графична система, отразяваща особеностите на славянския език, като окончателно я завършват през 862-863 г.

За детството на Методий се знае по-малко, отколкото за това на по-малкия му брат Кирил. Според "Пространното житие" на Методий, когато решил да ги прати във Великоморавия императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски".

За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен. Бащата умира рано, но способностите на децата са забелязани от близкия на семейството и издигнал се до велик логотет Теоктист, главен министър на императорите Михаил II и Теофил и регент на неговия син Михаил III. Неговият ранг е втория след василевса в империята. Теоктист извиква своите племеници Кирил и Методий при себе си в Константинопол. През 843 г. по негова покана двамата пристигат в Константинопол и учат философия в престижната Магнаурска школа. На Методий е възложен поста управител на административна област до Солун.

Ето и част от дейността и мисиите на Методий: Управител на "Склавиния"; Съставяне на глаголицата; Хазарска мисия; Аланска мисия; Първа част на Великоморавската мисия; Панонска мисия; Римска мисия; Втора част на Великоморавската мисия; Бохемска мисия. Малко преди смъртта си Методий посочва за свой приемник, като ръководител на школата, и като архиепископ на Моравската църква, изявения си ученик Горазд.

Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква. По нови изследвания той е погребан тържествено в „стената зад олтара на Света Мария", неизвестната главна църква на Велика Моравия. На церемонията се извършва славянска и гръцка литургия.